Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare gör nya urinrör till små barn med svåra skador

Publicerad: 29 maj 2006, 15:52

Svenska forskare har utvecklat en metod att odla fram nya urinrör till pojkar med svårt missbildade urinvägar. Nästan alla patienter klarar att kissa utan problem efter operationen.


I början av april visade amerikanska forskare att de lyckats transplantera odlade urinblåsor till patienter med medfödda blåsmissbildningar.

Studien publicerades i tidskriften Lancet. Den väckte stor uppmärksamhet och kallades en milstolpe inom forskningen om vävnadsodling, eller "tissue engineering", som det också kallas.

Svenska forskare vid Karolinska institutet i Solna och vid Linköpings universitet har nu tagit ytterligare ett steg och visar att det går att odla fram väggar till urinrör som kan användas vid operation av pojkar med svåra fall av så kallade hypospadi. Det är en medfödd missbildning som innebär att urinröret inte vuxit färdigt. I stället mynnar det oftast på undersidan av penisskaftet.

I de flesta fall går det genom rekonstruktiv kirurgi att göra ett nytt urinrör av omkringliggande förhud och andra mjukdelsvävnader. På så sätt behandlas de flesta av de runt 150 pojkar som varje år föds i Sverige med hypospadi.

Idag tas transplantat från munnen  Vid svåra fall av hypospadi, som är mycket sällsynta, mynnar urinröret i bäckenbotten. Då räcker inte den omkringliggande vävnaden till för att bygga ett nytt rör. Idag används istället vävnadstransplantat från andra delar av kroppen, exempelvis från huden eller slemhinnan i munnen.

Men de svenska forskarna har utvecklat en helt ny metod, där de använder odlade celler från patientens egen urinblåsa för att bygga ett nytt urinrör. Jämfört med andra tillvägagångssätt vid svår hypospadi, menar forskarna att metoden kan ha fördelen av att vara mer "kroppsriktig".

Kan växa hår i urinröret  - Vi använder rätt typ av celler på rätt ställe. Om man till exempel transplanterar hud från andra delar av kroppen finns det risk att det börjar växa hår inne i urinröret, säger Magdalena Fossum, forskare vid institutionen för molekylär medicin vid Karolinska institutet och till vardags barnkirurg vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Första steget är att göra en sköljning av patienternas urinblåsor för att isolera så kallade urotelceller som bygger upp det yttersta cellagret i urinvägarna.

Sköljningen görs i samband med en första operation för att räta upp patientens penis som i svåra fall av hypospadi är böjd.

De isolerade urotelcellerna odlas fram och får dela sig ungefär 20 gånger innan de fryses ner till en temperatur av minus 150 grader. Tre veckor innan transplantationen tinas cellerna upp och sås ut över en tunn matris av kollagen, som ger stadga åt transplantatet.

Vid transplantationen, som görs ungefär ett halvår efter den första operationen, används kollagenmatrisen med de framodlade urotelcellerna som väggmaterial till ett nytt urinrör.

Transplantatet sys ihop med en så kallad strip av penishud, se bilden ovan. Därmed kommer det nya urinröret inte bara att bestå av de odlade urotelcellerna utan också av penishud. Det nya urinröret täcks över med mjukdelsvävnad och hud.

Alla opererade klarar att kissa  Hittills har sex patienter opererats med den nya metoden. I en studie som är under publicering i tidskriften Journal of Pediatric Urology, visar forskarna att alla patienterna kan använda sina nya urinrör för att kissa. I vissa fall har det gått över fem år sedan operationen gjordes.

- Fem av patienterna kan stå upp och kissa utan problem. En av patienterna fick behandlas för en obstruktion i urinröret. Han har sämre flöde än de andra patienterna och måste sitta ner och kissa, säger Agneta Nordenskjöld, som är docent och överläkare vid barnkirurgiska kliniken på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Tanken är nu att på olika sätt förbättra metoden. Forskarna  hoppas kunna förenkla odlingen av urotelceller, vilket är en tidskrävande och kostsam process. Dessutom hoppas de kunna utveckla tekniken så att det nyskapade urinröret består enbart av urotelceller.

Kanske även för vuxna patienter  I framtiden tror de svenska forskarna att deras metod att odla fram urotelceller från urinblåsan kan få användning vid andra typer av rekonstruktiv kirurgi inom urologin, där avsaknad av vävnad är en begränsande faktor.

- Inom barnkirurgin kan man tänka sig att man använder framodlade urotelceller vid blåsextrofier och andra missbildningar. Inom vuxenkirurgin är det tänkbart att använda metoden vid operation av patienter med hypospadi som har tvingats till flera reoperationer, säger Magdalena Fossum.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev