tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare granskar graviditet efter fetmakirurgi

Publicerad: 22 augusti 2012, 06:30

KIRURGVECKAN. Innebär graviditet efter fetmaoperation risker för mamman och barnet? Det undersöker svenska forskare som nu har fått de första resultaten.


Majoriteten av dem som fetmaopereras är kvinnor, och många är i barnafödande ålder. Men hur operationen påverkar en påföljande graviditet och förlossning är inte helt känt, enligt Rebecka Zacharias, kirurg på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Hon undersöker nu saken tillsammans med kirurg- och gynekologkollegor i en studie, där målet är att följa upp alla kvinnor som genomgått gastric bypass-operation och sedan fött barn i Sverige under åren 2005-2011.

Främst vill forskarna se om det finns en ökad risk för inre bråck eller andra komplikationer under graviditeten och förlossningen, liksom om det om det finns risker för fostret.

En aspekt är att fetmaopererade ofta får vitaminbrist eftersom vitaminupptaget försämras.

– Bland annat finns en farhåga om att det är vanligare att barnen föds med ryggmärgsbråck, eftersom risken för detta blir större om man har för låga nivåer av folsyra. Även om de som opereras får vitamintillskott kan vitaminerna falla i glömska ett par år efter fetmaoperationen, säger Rebecka Zacharias.

Detta är något forskarna ska titta på längre fram under studiens gång.

Resultatet av en första pilotstudie med 30 kvinnor som opererats på Capio S:t Görans sjukhus presenteras på den pågående Kirurgveckan i Linköping. Och den visar att ingen av kvinnorna hade drabbats av komplikationer som kunde kopplas till fetmaoperationen, till exempel inre bråck. Alla barn hade fötts friska.

– Detta är ett pyttelitet studiematerial, men här kunde vi inte se några problem, säger Rebecka Zacharias.

Hon och hennes kollegor vill även ta reda på hur graviditeten påverkar viktutvecklingen efter gastric bypass. Resultaten hittills pekar på att vikten gick i lite fel riktning. Kvinnorna vägde i snitt en BMI-enhet mer efter graviditeten än innan.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev