Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Forskare har identifierat en ny gen för tvångssyndrom

Publicerad: 28 december 2009, 14:43

Forskare har identifierat en ny gen för tvångssyndrom

Foto: Foto: Photos.com

En ny gen som indikerar tvångssyndrom hos hundar har identifierats av forskare från bland annat Uppsala.


Liksom som hos människor innebär tvångssyndrom hos hundar att de upprepar vanliga beteenden. Dobermannhundar med tvångssyndrom slickar på en trasa eller sig själva, ibland så länge att det uppstår sår i huden.

Genom att jämföra arvsmassan hos 90 hundar med tvångssyndrom med 70 friska hundar, har forskare kunnat identifiera en särskild genvariant i ett visst område i arvsmassan hos de sjuka hundarna.

Genen kallas cadherin 2. Det protein som bildas från denna gen hjälper till att överföra signaler från en nervcell till en annan.

– Vi är nu mycket intresserade av att undersöka om motsvarande gen kan orsaka tvångssyndrom hos människor, och vi vill försöka förstå hur denna gen kan orsaka sjukdomen, säger Kerstin Lindblad-Toh som är professor i medicinsk biokemi vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.

Undersökningen har gjorts av forskare från Uppsala universitet och Broad Institute of MIT and Harvard och Tufts University. Resultaten har publicerats i tidskriften Molecular Psychiatry.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev