Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Forskare har identifierat genetisk länk till lungcancer

Publicerad: 3 April 2008, 11:07

Forskare har identifierat genetisk länk till lungcancer

Tre internationella forskarlag har alla, oberoende av varandra, kommit fram till att en speciell genvariant ökar risken för lungcancer hos rökare med upp till 80 procent.


Studierna publicerades i går i de vetenskapliga tidskrifterna Nature och Nature Genetics.

De tre forskarlagen har identifierat två genetiska förändringar i kromosom 15 som drastiskt ökar risken för lungcancer hos rökare och personer som har rökt men slutat.

Personer som röker och samtidigt bär på båda förändringarna i kromosomen löper 80 procents högre risk att drabbas av lungcancer än med personer med liknande livsstil men utan de aktuella genetiska förändringarna.

Ett av forskarlagen drar även slutsatsen att genförändringarna som sådana gör personer mer nikotinberoende än andra, vilket i sin tur leder till ökad risk för att börja, och fortsätta, röka och då också drabbas av lungcancer.

Forskarlagen är inte överens om huruvida de genetiska förändringarna även ökar risken för lungcancer hos personer som aldrig rökt.

Det understryks dock att rökningen i sig är den absolut största riskfaktorn när det gäller utvecklandet av lungcancer. En person som aldrig rökt löper en risk att drabbas av lungcancer på cirka 1 procent, skriver Nature News, medan en rökare har en risk på cirka 14 procent. För den rökare som bär på bägge förändringarna i kromosom 15 ökar risken till 23 procent.

Abstract till studierna:

Nature 2008; 452: 638-641

Nature 2008; 452: 633-637

Nature Genetics 2008; doi:10.1038/ng.109

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev