Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare har tagit fram en atlas över människans proteiner

Publicerad: 28 maj 2014, 17:00

Nu finns nya insikter i hur människokroppen är uppbyggd. Två forskarlag rapporterar var sin kartläggning av det mänskliga proteomet, det vill säga vilka proteiner som uttrycks i olika vävnader.


Inte överraskande visar analyserna att förekomsten av så kallade housekeeping proteins, som är nödvändiga för basala biokemiska processer, utgör den största delen av proteinerna kroppen.

Enligt den ena kartläggningen, som utförts av forskare i bland annat Baltimore, USA, och Bangalore, Indien, svarar sådana proteiner för runt 75 procent av den totala proteinmassan.

Det andra forskarlaget, som är verksamt vid Technische Universität i München, Tyskland, konstaterar att av de hundra mest uttryckta proteinerna så finns 70 procent i samtliga undersökta organ och kroppsvätskor, även om uttrycket av dessa kan variera upp till 100 000 gånger.

Enligt samma forskarlag är det förvånande få proteiner som enbart hittas i ett enda organ.

Det mest överraskande resultatet som lyfts fram av forskarna i Baltimore och Bangalore är de hittade 193 proteiner med ursprung i vad som troddes vara icke-proteinkodande delar av arvsmassan. Enligt forskarna pekar detta på att vi inte helt känner till hur cellerna avläser sitt DNA.

Läs abstract till studierna:

Mathias Wilhelm med flera. Mass-spectrometry-based draft of the human proteome. Nature 2014, publicerad online den 28 maj 2014. DOI: 10.1038/nature13319
 ■ Min-Sik Kim med flera. A draft map of the human proteome. Nature, publicerad online den 28 maj 2014. DOI: 10.1038/nature13302

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News