Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Forskare hittade samband mellan antidepressiva och dödlighet

Publicerad: 3 mars 2006, 12:18

Personer som har hjärt-kärlsjukdom och äter antidepressiva läkemedel verkar löpa en högre risk att dö, enligt preliminära forskningsresultat som presenterades i går.


Det är forskare vid Duke University Medical Center i USA som vid en konferens i går, lördagen den 4 mars, presenterade förvånande resultat från en studie av hjärt-kärlsjuka patienter. Det visade sig att personer som genomgått kärlröntgen och använde antidepressiva medel löpte en signifikant ökad risk att dö, jämfört med patienter som också genomgått kärlröntgen, men inte tog sådana läkemedel.

Skillnaden kvarstod när forskarna rensade för bland annat ålder, kön, hjärtats pumpningsförmåga, rökvanor, andra sjukdomar och utbildning. Det verkade också finnas en skillnad mellan så kallade SSRI-preparat och andra antidepressiva - SSRI-preparaten ledde till ökad dödlighet - men den var inte signifikant.

I den prospektiva studien analyserade forskarna data från 921 patienter som tagits in på sjukhus för kärlröntgen. Knappt en femtedel av dessa personer tog antidepressiva läkemedel.

Patienterna fick svara på ett test som användes för att avgöra om de led av depression eller inte. Sedan följdes patienterna i genomsnitt i tre år. Under denna tid avled 21,4 procent av de personer som tog antidepressiva medel, jämfört med 12,5 procent i gruppen som inte behandlades med sådana preparat.

Sedan andra faktorer rensats bort, hade gruppen som fick antidepressiva en 55 procent högre risk för att dö.

Forskarna vid Duke University förbereder nu en randomiserad studie för att undersöka vilken påverkan motion och SSRI-preparat kan ha på olika markörer för hjärt-kärlsjukdom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev