måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare i Lund prövar snabbtest av schizofreni

Publicerad: 27 april 2005, 05:56

Svenska forskare är på god väg att hitta ett instrument som ska kunna diagnostisera schizofreni, något som hittills har varit svårt. En pilotstudie har visat goda resultat.

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSkånes universitetssjukhusSchizofreni

Att ställa diagnosen schizofreni är svårt och tar tid. För att säkerställa diagnosen ska patienten ha haft vissa symtom under en längre period.

För att på ett snabbare, och kanske säkrare, sätt hitta patienter med sjukdomen på ett tidigare stadium i sjukdomsutvecklingen utarbetar ett forskarlag i Lund nu ett instrument som kan ställa diagnosen på sex timmar. En pilotstudie har visat att instrumentet med 97 procents säkerhet kan identifiera personer med schizofreni.

- Det är en stark pilotstudie. Vi är synnerligen säkra på att detta kommer att gå bra, och då har vi ett helt nytt instrument för att ställa diagnosen schizofreni, säger Olle Olsson, doktor i experimentell psykiatri vid Lunds universitet.

Patienten ligger helt stilla  Den apparat som forskarlaget utvecklat är ett ombyggt radiologiskt instrument som med hjälp av detektorer mäter nervaktivitet i hjärnan då patienten hör olika anpassade ljud. Patienten ligger bara stilla under undersökningen och är själv inte aktiv vilket innebär att mätresultatet blir mer objektivt då det inte påverkats av några yttre faktorer.

- Utifrån tidigare forskning vet vi vilka ljudkonstellationer som uppfattas annorlunda av schizofrena personer. Det handlar alltså om att mäta hur hjärnan bearbetar ljuden.

Amerikanska forskare har utvecklat en snarlik mätmetod, men den är, enligt Olle Olsson, inte särskilt kostnadseffektiv.

- Vår metod är kostnadsbesparande, både för samhället och för patienten. Inom psykiatrin kan det  i dag ta flera år innan diagnosen schizofreni ställs. Med hjälp av detta instrument kan man på ett tidigt stadium gå in med rätt behandling, säger Olle Olsson.

Inom psykiatrin finns än så länge viss tveksamhet till mätmetoden och forskarna i Lund har varit hemlighetsfulla med sitt projekt.

- Allt nytt möts av skepsis, därför måste vi ha mycket på fötterna innan vi kan gå ut med detta, säger Olle Olsson.  Svårt att hitta bra diagnosmetod

En metod som kan ställa diagnosen schizofreni är annars något som är välkommet inom psykiatrin, men tidigare försök har visat att detta inte är enkelt eftersom schizofreni kan orsakas av såväl genetiska som yttre faktorer.

- Det har hittills inte funnits en enkel lösning. Men det vore jätteroligt om de hittat något som är så specifikt att man kan sätta en säker diagnos. Allt som kan hjälpa till att göra detta är bra. Den här metoden kanske kan förbättra möjligheterna att ställa diagnosen på en viss typ av schizofrenipatienter, säger psykiatrikern Ingmarie Wieselgren, huvudsekreterare vid psykiatrisamordnarkansliet, med erfarenhet av forskning och behandling av schizofrenipatienter.

Forskarna i Lund kommer under sommaren att göra kliniska studier på 140 personer och hoppas till hösten få en indikation på om de ska gå vidare med sitt projekt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev