Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare kräver hemliga dokument

Publicerad: 14 juni 2013, 13:45

Om inte företag själva offentliggör opublicerade studier ska studierna betraktas som publika, anser forskare från bland annat Cochrane Collaboration.

Foto: Photos.com

178 000 sidor tidigare hemliga dokument har en forskargrupp samlat på sig. Offentliggör opublicerade studier, kräver de nu av läkemedelsföretag.


Felaktiga och opublicerade studier gör det svårt att bedöma värdet av behandlingar. Det påpekar en grupp vetenskapsmän från tunga institutioner som Cochrane Collaboration och Johns Hopkins universitet i USA i en artikel som de publicerar i British Medical Journal. Texten har de också skickat till flera läkemedelsföretag.

I artikeln uppmanar de institutioner att publicera det de kallar för övergivna studier. De vill dels att opublicerade prövningar ska publiceras, dels att rättade versioner av tidigare publicerade artiklar som är felaktiga ska återpubliceras. Det här hoppas de ska ske det närmaste året.

Om läkemedelsföretag uppger att de ska publicera data, men inte gör det inom ett år bör dessa data anses publika och vara tillåtna att sprida, anser forskarna.

Vetenskapsmännen kallar sitt projekt RIAT, Restoring Invisible and Abandoned Trials. Tanken är att organisationer och individer ska jobba tillsammans och ta fram policys för bättre praxis vid publiceringar av medicinska rön.

Gruppen bakom uppropet uppger att de har tillgång till 178 000 sidor forskningsdokument med tidigare hemlig företagsinformation. Dokumenten har antingen blivit offentliga i samband med rättegångar mot läkemedelsföretag eller då den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, antog en ny policy om att offentliggöra data från kliniska prövningar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev