Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare kritiseras för manipulation

Publicerad: 16 september 2010, 09:10

Den fuskanklagade professorn vid Göteborgs universitet har medvetet och vid upprepade tillfällen fabricerat och manipulerat forskningsdata. Det konstaterar Vetenskapsrådet i en utredning.


– Det är mycket grova saker som den här forskaren har gjort, säger Jan Stålhammar, jurist och sekreterare i den expertgrupp som på Vetenskapsrådets uppdrag har utrett ärendet.

Dagens Medicin har tidigare berättat om den fuskanklagade professorn. Misstanken handlar om att forskaren, som tidigare var verksam vid Karolinska institutet, i flera fall skulle ha ändrat i tidigare doktoranders manus som i dag är publicerade i vetenskapliga artiklar.

Då, i december 2008, anmäldes forskaren till Vetenskapsrådets expertgrupp för utredning av misstänkt oredlighet i forskning av de båda rektorerna för Göteborgs universitet och Karolinska institutet, Pam Fredman repsktive Harriet Wallberg-Henriksson.

Expertgruppen påbörjade en utredning som nu är klar och vars resultat nyligen redovisades. Enligt expertgruppen har forskaren inte bara ändrat i sina doktoranders vetenskapliga manus och artiklar. Hon har också förfalskat uppgifter under utredningens gång, för att sopa igen spåren efter sig.

– Det handlar bland annat om FACS-analyser, diagram över prover, som alldeles uppenbart varit manipulerade. I vissa fall har datum ändrats. Men det var så hafsigt gjort att det syntes väldigt tydligt att de hade ändrats i efterhand, säger Jan Stålhammar.

Expertgruppen har hela tiden eftersökt rådata för de berörda experimenten, något den aldrig fick, enligt Jan Stålhammar. Därmed inte sagt att expertgruppen har saknat handlingar att gå igenom. Under utredningens gång har gruppen nästan begravts av papper och dokument av olika slag.

– I december 2009 kom hon in med ett svar som hade 102 bilagor. Sammanlagt har vi fått 270 bilagor. Det som gör det här fallet så allvarligt och att vi betecknar det som grovt är att det medvetet har upprepats flera gånger. Det här är den största och mest allvarliga utredning vi någonsin haft, säger Jan Stålhammar.

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter ska professorns forskning ha resulterat i en medicinsk produkt som har lanserats kommersiellt, bland annat i USA.

Den aktuella forskaren har hela tiden bedyrat sin oskuld. I stället hävdar hon att det är medarbetare som har ljugit och manipulerat datafiler.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev