söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare lockar fram pigment hos bleka möss

Publicerad: 22 september 2006, 11:23

Foto: Photos.com/IBL

Nya teorier om varför vi blir solbrända öppnar för effektiva skydd mot hudcancer - och möjligheten att bli brun utan sol.


Den vanligaste förklaringen till solbränna är att solens UV-strålar skadar arvsmassan i hudens pigmentbildande celler, melanocyterna, varpå de börjar producera pigment för att skydda sig. Huden blir mörkare.

Men en amerikansk studie som publicerades i torsdagens nummer av Nature kastar denna teori över ända. De amerikanska forskarna, under ledning av professor David E Fisher vid Harvard Medical School, menar i stället att solbrännan regleras av en receptor, MC1R, på melanocyternas utsida. När receptorn utsätts för UV-strålning sänder den signaler om ökad pigmentproduktion till cellen. Forskarna har lyckats stimulera dessa receptorer med hjälp av ämnet forskolin, som utvinns ur en indisk ört.

Enligt artikeln har rödhåriga personer, som ofta är extra känsliga för solljus, en variant av MC1R-receptorer som inte reagerar lika starkt på UV-strålning. Forskarna har odlat fram möss med sådana receptorer. Mössen blir, i likhet med många rödhåriga personer, inte bruna utan brända när solen skiner.

Men när forskarna smörjde in mössen med forskolin började mössens melanocyter producera pigment. Mössen blev solbrända utan sol - och klarade sedan av att utsättas för solljus utan att bränna sig.

Forskarna drar slutsatsen att det går att locka fram en skyddande pigmentering även hos de mest opigmenterade individer, vilket skulle kunna leda till ett effektivt skydd mot hudcancer. Nu planerar de att undersöka om metoden också fungerar på människor.

Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, tycker studien är spännande, men höjer samtidigt ett varnande pekfinger:

- Det är en intressant tanke. Men det är alltid lite lurigt när man börjar stimulera melanocyterna, eftersom det i sig kan innebära en ökad risk för melanom, alltså hudcancer. Så det här är absolut inte något som är omedelbart kliniskt tillämpbart.    Nature 2006;443:340-344 

Jörn Spolander

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev