torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare nomineras till journalistpris

Publicerad: 7 november 2017, 15:29

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiolog och vetenskapsskribent. Foto: Niklas Nyman/Volante

Emma Frans, forskare vid Karolinska institutet och vetenskapsskribent är nominerad till Stora journalistpriset. Hon drivs av att göra vetenskapen mer underhållande.


Hallå där Emma Frans! Du har nominerats med motiveringen ”För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter.”

Är du journalist eller forskare?
– Jag kallar mig själv för vetenskapsskribent som samtidigt är en ganska medioker forskare. Mitt mål är att ha en fot i akademin och en i det offentliga samtalet, gärna inom journalistiken. Nomineringen var oväntad, men nu när det börjat sjunka in så är jag väldigt glad och stolt.

Varför började du blogga och twittra om vetenskap?
– Jag tyckte att det fattades en röst som kommunicerade vetenskap på ett underhållande och lustfyllt sätt. Jag är otroligt intresserad av vetenskap och är övertygad om att det är lättare att nå ut om man bara gör det tillräckligt intressant. Det behöver inte vara överdrivna larmrapporter för att det ska vara klickvänligt. Jag blandar fakta med humor och det verkar vara ett koncept som fungerar.

Jag tror att många felaktigt tänker att vetenskapskommunikation handlar om att göra saker så enkla som möjligt, när det alltför enkla istället blir tråkigt. Är det bara tillräckligt intressant så kan folk ta till sig ganska svåra resonemang.

Du har över 50 000 följare på twitter, tänker du länge innan du lägger ut saker?
– Jag är betydligt mer försiktig nu än när jag började och är väldigt försiktig med att dela saker i sociala medier. Jag tar också tid på mig när jag skriver texter för Svenska Dagbladet. Visst kommer det ett visst ansvar när man blir en offentlig person med ganska hög svansföring.

Stora Journalistpriset delas ut i fem kategorier av Bonnier AB. Vinnarna presenteras den 23 november.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev