Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare på väg hitta ny behandling mot resistent tbc

Publicerad: 25 juli 2012, 07:43

En ny behandling mot tuberkulos har presenterats vid den internationella aidskonferensen i USA. En kombination av tre läkemedel ger hopp för hiv-smittade.


Tuberkulos, tbc, ökar i världen. Det är den vanligaste dödsorsaken bland aids-patienter, som är mer mottagliga på grund av lågt immunförsvar. Nu har forskare i Sydafrika hittat en behandling mot tbc som verkar snabbt och som även biter på resistenta bakterier, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Forskarna presenterade sin studie vid den internationella aidskonferensen. Resultaten ses som lovande, eftersom 99 procent av bakterierna hade dödats efter två veckors användning. Vanligtvis tar det ett halvår att behandla tbc. Behandlingen av multiresistenta varianter av tbc kan ta upp till två år.

Den studie som presenterades bygger på bara 83 patienter. Nu ska resultaten följas upp med studier över längre tid och av större grupper.

Den nya behandlingen kallas PaMZ och består av tre läkemedel; pyrazinamid som är ett existerande tbc-läkemedel, moxifloxcin som är ett antibiotikum, samt den nya substansen PA-824. Däremot ingår inget antibiotikum ur gruppen rifamycin, som utgör en risk för biverkningar hos patienter som behandlas mot hiv-infektioner.

Runt 25 000 personer deltar i den nittonde internationella aidskonferensen som inleddes i Washington i söndags och avslutas på fredag. Från Sverige deltar bland andra Sida, Utrikesdepartementet och Smittskyddsinstitutet.

Nya mediciner är ett viktigt tema vid konferensen, som även handlar om bland annat förebyggande behandlingar, riskgrupper och finansiering av forskning och behandling.

Abstract: http://pag.aids2012.org/abstracts.aspx?aid=16412

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev