Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare riktar skarp kritik mot sjukhusserie på TV3

Publicerad: 21 april 2009, 06:35

Forskare riktar skarp kritik mot sjukhusserie på TV3

Foto: Akademiska sjukhuset.

Patienterna i tv-serien Sjukhuset är i en beroendeställning gentemot vårdpersonalen och kan ha svårt att säga nej till att medverka, anser kritiska forskare.


Dokumentärserien Sjukhuset spelas in vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och sänds i TV3.

Nu har en tvärvetenskaplig studie där den första säsongen av serien granskats genomförts vid enheten för kirurgi vid Umeå universitet och institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet.

Det finns två parter som är tydliga vinnare i och med att serien sänds, skriver docent Jörgen Lundälv i Umeå och lektor Karin Fogelberg i Göteborg i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Akademiska sjukhuset hoppas på PR-vinster med att sjukhusets verksamhet visas upp i teveserien. TV3 hoppas på kommersiell framgång genom att sända spännande program. Men vad har patienten att vinna? , undrar de.

40 procent av det granskade materialet handlade om akutpatienter och patienterna har då rimligen filmats först och senare tillfrågats om de vill vara med, skriver Jörgen Lundälv och Karin Fogelberg.

Oavsett om patienten då samtycker eller inte så har en eventuell skada av tv-teamets närvaro i den akuta situationen redan skett.

Det kan också vara svårt för patienten att säga nej till att medverka i serien, argumenterar de.

Patienten befinner sig i ett underläge och i en beroendeställning i relation till läkaren/vårdgivaren som kanske räddat deras liv. En tacksamhetsskuld har uppstått som kan komma att  betalas  genom att en patient accepterar medverkan i teve. Vilket värde har ett samtycke som har getts i en maktrelation?

Jörgen Lundälv och Karin Fogelberg efterlyser nu studier av hur patienter och vårdverksamhet påverkas av tv-filmning och tv-medverkan.

Relaterat material

Socialstyrelsen kräver svar om tv-inspelning på sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev