Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare ska få mer makt

Publicerad: 7 juli 2009, 07:18

Forskare ska få mer makt

Foto: Tobias Krantz (fp).

Forskarinflytandet i Vetenskapsrådet ska stärkas och systemet med elektorsval vara kvar, deklarerar nye forskningsministern Tobias Krantz (fp).


Regeringens förslag till hur Vetenskapsrådet ska vara organiserat i framtiden går nu ut på remiss.

Vetenskapliga upptäckter kan inte beordras fram av politiker , skriver Tobias Krantz när han i dag presenterar förslaget på Dagens Nyheters debattsida.

Regeringens tidigare planer på att avskaffa elektorsvalen av de ledamöter som ska representera forskarsamhället skrinläggs. Även i fortsättningen kommer det alltså att vara företrädare för universitet och högskolor som utser dessa representanter.

Ämnesråden för naturvetenskap och teknik respektive humaniora ska i framtiden enbart bestå av elektorsvalda forskarrepresentanter, men till ämnesrådet för medicin kommer regeringen att utse två av representanterna.

Tobias Krantz tar också upp prioriterade områden för det forskningspolitiska arbetet under det svenska EU-ordförandeskapet. En större andel av unionens budget måste avsättas för forskning och medlemsstaterna bör satsa mer på samarbete och koordinering för att utvinna större kraft ur de resurser som satsas, skriver han bland annat.

Läs debattartikeln:

"Politikerna ska inte lägga sig i forskningen"

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev