Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare skapade utomkroppslig upplevelse

Publicerad: 24 augusti 2007, 06:24

Forskare vid Karolinska institutet har tagit fram en metod som återskapar så kallade utanför-kroppen-upplevelser hos friska personer vid fullt medvetande.


Bakom forskningen står bland annat Henrik Ehrsson, medicine doktor vid Karolinska institutet. Experimenten beskrivs i dagens utgåva av tidskriften Science.

I experimenten används två videokameror, en för varje öga, placerade bredvid varandra. Dessa kopplas till en display på försökspersonen huvud.

Samtidigt framkallar forskarna känsloförnimmelser av kroppen hos försökspersonerna. Detta sker genom att forskarna vidrör bröstkorgen på såväl den fysiska kroppen som ”fantomkroppen” hos försökspersonen. Det senare sker genom att en försöksledare petar mot en punkt strax under kamerorna.

– Hjärnan reagerar då på den hand som berör den illusoriska kroppen, och försökspersonen får en stark upplevelse av att befinna sig flera meter utanför sin verkliga kropp. Jaget har alltså flyttat två meter i rummet och lämnat den verkliga kroppen som istället känns som en docka, säger Henrik Ehrsson i ett pressmeddelande.

För att bevisa illusionen vetenskapligt, slog forskarna till ”fantomkroppen” på de tolv försökspersonerna med en liten hammare, och mätte graden av hudsvettning som svar på provokationen. Försökspersonerna uppvisade då samma fysiologiska stressreaktion som normalt förekommer vid slag mot den verkliga kroppen.

Science 2007; 317: 1048

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev