Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Forskare skapar hybridembryo av celler från människa - och ko

Publicerad: 2 April 2008, 13:20

Brittiska forskare har skapat embryon som är en hybrid av mänskligt DNA och en kossas äggceller.


Det är ett forskarlag vid Newcastle University som skapat embryona. Genom att injicera DNA från mänsklig hud i en kos äggcell som först tömts på i princip allt genetiskt material, lyckades forskarna skapa embryon som levde i upp till tre dagar i laboratoriet, uppger BBC.

Poängen med att skapa dessa embryon är att kunna utvinna stamceller för vidare forskning. Ägg från mänskliga donatorer är sällsynta varför forskarna anser sig behöva använda tekniken med hybridembryon.

Genombrottet i forskningen sker bara någon månad innan det brittiska parlamentet ska fatta beslut om eventuell ny lagstiftning på området kring stamcellsforskning och möjligheten att skapa just hybridembryon. Frågan är mycket infekterad i Storbritannien där många talar om de etiska aspekterna av att experimentera med mänskligt liv.

Premiärminister Gordon Brown har bland annat tvingats gå med på att släppa partipiskan i frågan och låta parlamentsledamöterna rösta efter sitt eget samvete när innehållet i den framtida lagen ska avgöras.

Tidigare artikel: Forskare ges tillstånd korsa människa och djur

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev