Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare skapar mänskliga embryon med tre föräldrar

Publicerad: 8 februari 2008, 09:32

Brittiska forskare har skapat mänskliga embryon med DNA från två mammor och en pappa.


Det är ett forskarlag från Newcastle University som i helgen presenterade sina resultat vid en vetenskaplig konferens i London, rapporterar Reuters.

Syftet med forskningen är att förhindra att kvinnor med defekter i mitokondriernas arvsmassa ska föra dessa defekter vidare till sina barn. Mitokondrierna, som kan liknas vid cellernas energigeneratorer, har ett DNA som skiljer sig från kroppens övriga och ärvs endast från modern.

Därför har forskarna använt en teknik där de vid provrörsbefruktning bara använder kärnan till moderns defekta äggcell och  transplanterar  in den i en donators äggcell från vilken kärnan avlägsnats.

På så sätt kommer inte moderns defekta mitokondrie-DNA med vid själva befruktningen.

Embryot som blir resultatet ärver alltså arvsmassa från båda föräldrarna men mitokondrie-DNA från donatorn.

Fostret har på så sätt en DNA-uppsättning från sammanlagt tre föräldrar.

Cirka ett av 5 000 barn lider av sjukdomar orsakade av defekta mitokondrier, skriver Reuters. Exempel på sjukdomar som kan orsakas av fel på mitokondrierna är dövhet, muskulära sjukdomar och vissa former av epilepsi.

Vid testerna använde forskarna överblivna och defekta embryon från vanlig IVF-behandling, och den handfull embryon som skapades av tre föräldrars DNA förstördes efter sex dagar.

Förhoppningen är att resultaten av forskningen ska leda till effektiv behandling av en rad ärftliga sjukdomar inom tre till fem år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev