Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare skapar minimagar i provrör

Publicerad: 29 oktober 2014, 18:00

Immunhistokemisk infärgning av en magsäcksorganoid.

Foto: Kyle McCracken

Genom att manipulera stamceller har forskare skapat millimeterstora strukturer av mänsklig magsäcksvävnad i provrör. Den nya modellen tros kunna användas för att studera mekanismer bakom olika sjukdomar magsäcken.


De nya miniorganen, eller organoiderna, har en komplex tredimensionell struktur med bland annat primitiva körtlar och olika lager av celler som finns i den nedre delen av magsäcken, antrum. Saknas gör dock bland annat blodkärl och immunceller.

Organoiderna utvecklades från embryonala stamceller under en månads tid i olika odlingsmedier. Forskarna styrde utvecklingen av stamcellerna genom att tillsätta olika ämnen, som proteiner och retinoinsyra, till odlingsmediet. När organoiderna var färdigvuxna var de 2 till 4 millimeter i diameter.

Enligt forskarna, som bland annat är verksamma vid Cincinatti Children s Hospital Medical Center i USA, är detta första gången som någon lyckats skapa mänsklig magsäcksvävnad i provrör. De anser att resultatet är ett av de mest fysiologiskt komplexa  mikro-organsystem  som någonsin gjorts.

I ett experiment såg forskarna att vävnaden svarade på ett naturtroget sätt när den utsattes för infektion av magsårsbakterien Helicobacter pylori. Det nya systemet skulle enligt forskarna därför kunna fylla en lucka i forskningen, då det inte finns några bra djurmodeller för sjukdomar i magsäcken.

Forskarna hoppas kunna använda sin metod för att utveckla liknande organoider för andra organ i kroppen, som lungorna och bukspottkörteln.

Läs abstract till studien

Kyle McCracken med flera. Modelling human development and disease in pluripotent stem-cell-derived gastric organoids. Nature, publicerad online den 29 oktober 2014. DOI: 10.1038/nature13863

Relaterat material

Minihjärna skapad av stamceller

Stamceller blev levrar

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev