fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare: Sluta hajpa stamceller

Publicerad: 17 maj 2016, 08:06

Stamcellsbehandlingar har fått en alltför positiv bild i media, enligt forskare.

Foto: Thinkstock

Nu kommer nya riktlinjer som ska få forskare inom stamcellsområdet att sluta överreklamera sina resultat.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetPaolo Macchiarini

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Terapier med stamceller har minst sagt varit i ropet efter den senaste tidens skriverier och utredningar kring kirurgen Paolo Macchiarini. Hans ifrågasatta behandling med konstgjorda luftstrupar gick ut på att implantaten skulle täckas med patientens egna stamceller, som Dagens Medicin rapporterat om.

De nya riktlinjerna kommer från det internationella sällskapet för stamcellsforskning, ISSCR. De betonar att forskare inte ska måla upp en alltför positiv bild om framtida stamcellsbehandlingar ifall deras resultat är primära och inte kliniska. Det finns en risk att mottagare för informationen, såsom journalister, misstolkar resultaten som sedan kan spridas via sociala medier. På så sätt skapas orealistiska förväntningar bland allmänheten, enligt forskare från Japan, USA och Kanada som skriver om de nya riktlinjerna i Science.

De tycker att stamcellsbehandlingar har fått en alltför positiv bild i media som ofta porträtterar terapin som en mirakelkur. Det tar bort fokus från problematiken kring stamceller såsom den etiska diskussionen, skriver artikelförfattarna. De påpekar också att dagens situation öppnar för en marknad med oprövade stamcellsbehandlingar som är en tydlig risk för patienten.

Med riktlinjerna hoppas man kunna ge en mer balanserad bild av stamcellsforskning. Exempelvis uppmanas forskare att sluta använda ett sensationsspråk i sina artiklar och abstracts. Enligt riktlinjerna bör inte heller forskare blanda in vård när de skriver om sina studieresultat. Forskning ska i första hand generera kunskap och det är inte säkert att försöken resulterar i en ny och effektivare behandling, skriver artikelförfattarna.

De nya riktlinjerna berör även embryonala stamceller. Den senaste versionen täcker all forskning som kan utföras på celltypen, vilket även inkluderar en genetisk förändring av mänskliga embryon.

Läs mer:

Timothy Caulfield med flera. Confronting stem cell hype. Science, publicerad online den 13 maj 2016. Doi: 10.1126/science.aaf4620

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev