Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare: Snällhet verkar inte avgöra tomtebesök

Publicerad: 14 december 2016, 23:30

Forskare kan ha slagit hål på myten om att tomten enbart besöker snälla barn.

Foto: Thinkstock

Är det verkligen så att jultomten endast hälsar på hos snälla barn? Det har forskare försökt att ta reda på i en ny observationsstudie som publicerats i BMJ:s julnummer.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Den teorin får bland annat stöd i den klassiska julsången ”Santa Claus is coming to town” där en översatt textrad lyder: ”han ser dig när du sover, han vet när du är vaken, han vet om du varit snäll eller dum, så var snäll för guds skull.”

Men nu kan brittiska och amerikanska forskare ha slagit hål på myten. De menar att socioekonomiska faktorer snarare avgör om barn får tomtebesök – i alla fall om de befinner sig på sjukhus.

Studien innefattade 186 pediatriska avdelningar i England, Nordirland, Skottland och Wales. Enligt resultaten fick samtliga avdelningar i Nordirland en påhälsning av tomten, medan motsvarande siffra var 93 procent i Skottland, 92 procent i Wales samt 89 procent i England.

Sannolikheten att jultomten inte skulle dyka upp var högre på pediatriska avdelningar som låg i mer ekonomiskt utsatta områden. Forskarna fann dock inget samband mellan tomtens frånvaro och vårdavdelningens avstånd till Nordpolen eller förekomsten av skolk bland barnen.

Forskarna påpekar att man bör se över jultomtens kontrakt så han inte struntar i barn och ungdomar på vissa sjukhus. En annan lösning är att kontakta lokala tomtar som kan göra besök i de missgynnade regionerna, anser de. Forskarna skriver också att deras fynd bäddar för en betydelsefull etisk fråga: bör barn få ta del av resultaten?

Varje år publicerar tidskriften BMJ ett julnummer med studier av en humoristisk karaktär. Den aktuella retrospektiva observationsstudien baserades på telefonintervjuer med vårdanställda som arbetade på avdelningarna under julafton 2015.

Läs mer i abstract:

John J.Park med flera. Dispelling the nice or naughty myth: retrospective observational study of Santa Claus. The British Medical Journal, publicerad online den 14 december 2016. Doi: 10.1136/bmj.i6355 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev