Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare: utvecklarna måste lyssna på användarna

Publicerad: 10 maj 2019, 10:33

Åsa Cajander, professor i människa-datorinteraktion vid Uppsala universitet.

Foto: Mikael Wallerstedt

It-system som inte pratar med varandra gör vårdpersonalen trött i huvudet. Forskaren Åsa Cajander hoppas att ett nytt projekt ska lära utvecklarna att lyssna på användarna.


LB


Under tre år ska Åsa Cajander och hennes forskarkollegor vid Uppsala universitet se närmare på hur den digitala arbetsmiljön inom vård och administration kan förbättras.

– Jag har forskat på vårdens it-system i tio år och där finns en hel del bekymmer i dag som man behöver försöka få bort, säger Åsa Cajander.

Det handlar till exempel om att man har många olika system som inte pratar med varandra och att man måste flytta information mellan olika system. Det ger en fragmenterad arbetsmiljö som skapar en kognitiv belastning.

– Man blir trött i huvudet när man inte har ett it-system som stödjer en på det sätt som det är tänkt, säger Åsa Cajander.

Ett skäl är att de som bygger it-systemen tänker för lite på vilka konsekvenser den nya tekniken får för arbetsmiljön.

– Sjuksköterskor till exempel har ju ett arbete där de rör sig mycket och springer runt. Men systemen stödjer inte alls den typen av arbete, utan det är stationära datorer som finns i en del av lokalen, säger Åsa Cajander.

Hon är professor i människa-datorinteraktion vid Uppsala universitet. Nu har hon fått 3,7 miljoner kronor av Afa Försäkring för ett forskningsprojekt som riktar sig till systemutvecklarna.

– I dag finns det alldeles för många it-projekt som inte pratar med dem som ska använda systemet, när man designar systemet. Systemutvecklare är ofta mycket intresserade av teknik för teknikens skull. Kunskap om hur människor tänker och är ingår inte i tillräcklig utsträckning i deras utbildningar, säger Åsa Cajander.

Under det första året av projektet kommer forskarna att titta på hur den senaste tekniken med till exempel artificiell intelligens, AI, och robotisering påverkar arbetsmiljön i vården. Det kommer bland annat att ske inom vården i Region Uppsala.

Under året därpå ska metoder tas fram, i samarbete med systemutvecklarna, för hur man kan arbeta i it-projekt för att bygga system som skapar en god arbetsmiljö.

Det tredje året ska dessa metoder resultera i ett utbildningsmaterial som organisationen Prevent ska göra tillgängligt för intresserade systemutvecklare.

– Vårdens it-system behöver förbättras och det tror jag att alla är ense om. Jag hoppas att jag kan bidra med en knuff i rätt riktning, säger Åsa Cajander.

Relaterat material

”Patientdatalagen måste ses över”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev