Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare: ”Vården bör ta spontan kritik på allvar”

Publicerad: 26 april 2012, 07:56

Patienters spontana synpunkter på sin vård stämmer med stora nationella undersökningar om vården på det aktuella sjukhuset. De speglar också kliniska resultat, visar en studie från Storbritanninen.


Det har blivit allt vanligare att patienter betygsätter sjukvården på nätet. Brittiska och amerikanska forskare visar nu att sådana omdömen bör tas på lika stort allvar som formella undersökningar om vad patienter anser om sjukvården.

Forskarna analyserade 9 997 spontant lämnade omdömen på hemsidan NHS Choices, som startade 2008. På hemsidan får patienter bedöma sin vård inom olika områden, som hur väl patienterna ansåg sig ha blivit bemötta och hur väl de ansåg att sjukvårdspersonalen samarbetade.

Dessa svar jämfördes sedan med svar på motsvarande frågor som lämnats i en stor nationell undersökning där nästan 70 000 slumpvist utvalda personer fått lämna omdömen om sin vård.

Slutsatsen är att omdömena i de bägge typerna av undersökning stämde väl överens.

Forskarna konstaterar också att patienternas omdömen av vården på olika sjukhus även speglade kliniska resultat, som andelen akuta återinläggningar en månad efter att patienter skrivits ut från sjukhuset.

Enligt forskarna har egenrapportering av vårdkvalitet hittills ansetts vara en klagomur för missnöjda patienter, men de påpekar att den aktuella studien visar att det snarare är patienter med starka vårdupplevelser – både positiva och negativa – som egenrapporterar.

Forskarna föreslår att spontana kommentarer från patienter på nätet ska tas på större allvar och att de skulle kunna få en viktigare plats i mätningar av den kvaliteten och i säkerhetsmätningar.

Men, de tillägger också att mer forskning behövs för att förstå hur spontana rapporter av patienterna kan göras bättre så att det kommer hälso- och sjukvården bättre tillgodo.

Bakom studien står forskare vid University College London i Storbritannien och University of California i San Fransisco, USA.

Läs abstract till artikeln:

Felix Greaves med flera. Associations between internet-based patient ratings and conventional surveys of patient experience in the English NHS:an observational study. BMJ Quality and Safety, publicerad online den 19 mars.

SYLWI LA TERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev