Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Forskare varnar för att de kvinnliga läkarna blir för många

Publicerad: 4 April 2008, 12:26

Den allt högre andelen kvinnliga läkare kommer i framtiden att innebära problem och universiteten bör satsa på att rekrytera fler män till läkarutbildningarna. Det hävdar en brittisk forskare.


Att fler kvinnor än män nu utexamineras från läkarutbildningarna i Storbritannien debatteras i British Medical Journal.

 Där hävdar Brian McKinstry, forskare vid University of Edinburgh, att den ökade andelen kvinnor i läkarkåren kan leda till personalbrist främst inom primärvården och även påverka utbildning och forskning negativt.

 Bland annat hänvisar han till att kvinnor oftare arbetar deltid och är ovilliga att arbeta utanför kontorstid.

 Brian McKinstry anför också studier som visar att kvinnliga läkare med barn publicerar sig mindre än manliga läkare med barn och att kvinnors bidrag till utbildning, forskning och kommittéarbete inom allmänmedicinen bara motsvarar 60 procent av männens insatser.

 Dessutom lägger kvinnorna längre tid på varje patient och tar emot färre patienter än sina manliga kollegor, hävdar han.

 Han får dock mothugg av Jane Dacre, vice dekanus vid den biomedicinska fakulteten vid University College London.

 Medicinen behöver de mest begåvade personerna, oavsett kön, anser hon.

Kvinnor presterar bättre än män vid examinationerna på läkarutbildningen. Därför bör fokus snarast ligga på att åtgärda sådant som hindrar kvinnors karriär, såsom brist på flexibilitet i tjänstgöringslistorna och låg acceptans av uppehåll i karriären och deltidsarbete, argumenterar hon.

 I en ledare i anslutning till debattinläggen skriver också Jenny Firth-Cozens från The London Deanery att den som räknar på kostnader för att anställa kvinnliga respektive manliga läkare måste ta med i beräkningen att kostnader för bland annat rättstvister, omskolning och rehabilitering är högre för manliga läkare.

Läs inläggen i British Medical Journal

Brian McKinstrys inlägg
Jane Dacres inlägg

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev