Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare varnar för verkningslöst hormon

Publicerad: 19 oktober 2006, 11:21

Hormon som påstås hejda kroppens åldrande är helt verkningslöst, enligt ny studie i New England Journal of Medicine.


I hälsokostaffärer världen över säljs enorma mängder DHEA, dehydroepiandrosteron, som påstås vara ett effektivt föryngringsmedel med förmågan att förbättra bland annat uthållighet och muskelkraft. DHEA är ett hormon som tillverkas i binjurebarken och minskar med stigande ålder hos både män och kvinnor.

Men enligt en omfattande studie vid Mayokliniken i Minnesota, USA, har DHEA-preparat ingen effekt alls på vare sig muskelstyrka, uthållighet, fettmassa eller glukostolerans.

Forskarna genomförde en randomiserad, dubbelblind undersökning där de följde 150 äldre personer i två års tid – 87 män och 57 kvinnor. Vissa fick DHEA i doser som motsvarar halten hos betydligt yngre personer, de övriga fick placebo.

Resultaten visade inga mätbara skillnader i vare sig fysiologiska parametrar eller upplevd livskvalitet.

Studien motsäger flera tidigare undersökningar. Men forskarna vid Mayokliniken menar att deras resultat är trovärdiga och att de flesta liknande studier har pågått under för kort tid och omfattat för få personer.

Forskarnas råd till de äldre personer som lockats att köpa DHEA-preparat för att behålla sin ungdomliga spänst är att lägga pengarna på något annat, eftersom preparaten knappast har någon effekt på kroppens naturliga åldrande.

New England Journal of Medicine, 2006; 335: 1647-1659

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev