Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare vill dra tillbaka banbrytande stamcellsstudier

Publicerad: 11 mars 2014, 09:33

För mindre än två månader sedan rapporterade forskare om att vanliga kroppsceller kunde backas i utvecklingen genom ett mildare syrabad. Efter att flera frågetecken dykt upp vill nu en av forskarna dra tillbaka studierna.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det var den 29 januari som de till synes banbrytande resultaten publicerades i två artiklar i tidskriften Nature. Forskare i USA och Japan hade lyckats framställa stamceller från nyfödda möss genom att utsätta utmognade kroppsceller för olika typer av stress.

Stamcellerna, som döptes till Stap-celler, kunde sedan ge upphov till flera olika vävnadstyper när de injicerades i tidiga musembryon. Metoden lovprisades av forskare världen över som ett nytt lätt sätt att göra individspecifika stamceller.

Men ganska snart dök det upp tvivel. Inga andra forskare har hittills lyckats reproducera resultaten, trots att metoden åtminstone framstod som enkel. Vidare har det dykt upp frågetecken kring några av de foton som användes i artiklarna.

I går måndag meddelade en av forskarna bakom studierna, japanen Teruhiko Wakayama, att han bett förstaförattaren Haruko Obokata att dra tillbaka artiklarna i Nature, rapporterar flera utländska medier.

Bara några dagar tidigare hade Wakayama manat forskarvärlden till tålamod. Det kunde ta upp till ett år innan andra forskare skulle lyckas reproducera resultaten, sa han i en intervju. Men sedan ytterligare en oklarhet dykt upp om ett foto i arbetena så har även Teruhiko Wakayama tappat tron på resultaten.

Dessa försvaras dock av Haruko Obokata, liksom ytterligare en av forskarna bakom studierna, amerikanen Charles Vacanti, rapporterar Wall Street Journal.

– Några misstag gjordes, men de påverkar inte slutsatserna. Baserat på den information jag har ser jag inga anledningar till att dra tillbaks studierna, säger Charles Vacanti till Wall Street Journal.

Riken Center for Developmental Biology i Japan, där Haruko Obokata är verksam, utreder för närvarande den aktuella forskningen. Även tidskriften Nature gör en utredning.

Relaterat material

Ny stamcell kan vara en revolution

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev