söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare vill satsa mer på Cochrane

Publicerad: 27 februari 2017, 09:48

Det finns nog ingenting som skulle höja kvaliteten på svensk vård och forskning lika mycket som en satsning på Cochrane, skriver forskare i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneLunds universitetSBU

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Sex svenska forskare slår på Dagens Nyheters debattsida ett slag för det gigantiska Cochrane-biblioteket. Biblioteket är ett försök att samla den medicinska forskningen och efter en rigorös granskningsprocess ger Cochrane varje år ut hundratals översikter inom olika medicinska områden. Debattörerna lyfter exempelvis fram att översikterna om behandling av öroninflammation sparar in omkring 100 000 läkarbesök och antibiotikakurer per år i Sverige.

Men Sveriges bidrag till Cochrane har enligt debattörerna varit nästan obefintligt och därför något som bör förändras. I artikeln nämns att den svenska filialen, Cochrane Sweden, snart kommer att öppna med stöd från bland andra Region Skåne och Lunds universitet.

Debattörerna skriver att ”Det finns troligen inga andra åtgärder som så effektivt skulle höja kvaliteten på svensk klinisk forskning och sjukvård som en satsning på Cochrane”, och föreslår därför att:

■ Vetenskapsrådet och andra forskningsfinansiärer lämnar sin, enligt debattörerna, negativa syn på systematiska översikter.
■ De flesta kliniska doktorsavhandlingar bör börja med ett delarbete som är en systematisk översikt av forskningsområdet.
■ Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, får medel att återuppta den nationella prenumerationen på Cochrane så att biblioteket kan nås från alla internetanslutna datorer i landet.

Enligt Dagens Nyheter utför flera av artikelförfattarna oavlönat arbete för Cochrane och en har även ett expertuppdrag hos SBU.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev