Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare vill screena för artärsjukdom

Publicerad: 6 september 2007, 13:48

Patienter med perifer arteriell sjukdom utan symtom har lika hög risk att dö som patienter som har symtom av sjukdomen, enligt en tysk studie. Forskarna bakom studien menar att man ska screena befolkningen med ankeltrycksmätning för att tidigare diagnostisera perifer arteriell sjukdom.


Ankeltrycksmätning är en etablerad metod för att diagnostisera perifer arteriell sjukdom, som till exempel fönstertittarsjuka. Ett lågt värde på kvoten mellan blodtrycket i ankeln och i armen, det så kallade ankel-armindexet, är ett tecken på perifer arteriell sjukdom.

I en studie som presenteras på ESC-kongressen i Wien mättes ankel-armindexet på 6 880 patienter, 65 år eller äldre, i den tyska primärvården. Enligt resultaten kunde ett patologiskt värde under 0,9 med hög träffsäkerhet fånga patienter med perifer arteriell sjukdom.

Totalt hade 21 procent av studiepopulationen ett patologiskt värde på testet. Majoriteten av dessa patienter hade dock inga symtom av sjukdomen.

Vid en femårsuppföljning hade 24 procent av patienterna med symtomatisk arteriell sjukdom avlidit jämfört med 18 procent i gruppen med icke symtomgivande sjukdom. Motsvarande siffra bland patienter som inte hade perifer arteriell sjukdom var 9 procent.

En statistisk analys som tog hänsyn till andra riskfaktorer visade att det inte fanns någon skillnad mellan grupperna med symtomatisk respektive asymtomatisk sjukdom vad gällde risk för att dö i förtid. Forskarna bakom studien konstaterade också att ju lägre ankel-armindex som patienterna hade desto större risk hade de att dö i förtid.

Studieförfattarna förespråkar därför att ankel-armindex används som screeningverktyg för att diagnostisera perifer arteriell sjukdom. Syftet är att tidigare kunna sätta in behandling. De föreslår att alla över 70 år bör screenas, liksom personer 50–69 år med riskfaktorer och individer med symtom från benen vid ansträngning.    Läs mer på ESC-kongressens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News