Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare vill se större stöd för p-piller

Publicerad: 4 juli 2012, 09:21

Ledande forskare inom obstetrik uppger att de med stor oro ser på en ojämlik tillgång på moderna och effektiva preventivmetoder.


Oönskade graviditeter och höga aborttal är bakgrunden till att flera ledande forskare inom obstetrik skriver en gemensam debattartikel på SvD opinion. De anser att en orsak till problemen är att de mest effektiva preventivmedlen inte används i hög grad.

Samtidigt väljer ”allt fler landsting att försämra tillgången till effektiva preventivmedel för unga kvinnor. Detta kombineras med försämrad sexualundervisning i skolan, alarmistiska och osakliga rapporter i media om hur farliga preventivmedel är och en tilltagande okunskap om sexuell hälsa bland unga”.

”Den ojämlika tillgången på moderna, effektiva preventivmetoder får konsekvenser som framför allt drabbar de kvinnor som inte har ekonomiska förutsättningar att själva betala sina preventivmedel”, skriver de vidare.

Skribenterna menar att en generell subvention av moderna preventivmedel för kvinnor upp till 25 år skulle minska antalet oönskade graviditeter. Med en sådan satsning ”har Sverige möjlighet att återigen bli ett föregångsland inom reproduktiv hälsa”, avslutas debattartikeln.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev