Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare vill skynda långsamt med ny teknik

Publicerad: 19 oktober 2006, 12:59

Nya tekniker i sjukvården införs ibland utan hänsyn till behovet och utan att konsekvenserna undersökts tillräckligt. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.


I avhandlingen, som har gjorts vid Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi, CMT, granskas hur medicintekniska innovationer uppstår, sprids och används – från en första produktidé via uppfinning, utveckling och försäljning till en slutlig användning i rutinmässig vård.

Doktoranden Kerstin Roback, som har skrivit avhandlingen, konstaterar i ett pressmeddelande att teknisk utrustning och produkter inte alltid används optimalt i den svenska sjukvården. Samtidigt som vissa teknologier införs på bristfälliga grunder förekommer det att andra, bevisat fördelaktiga, inte används i den utsträckning som är befogat.

Kerstin Roback anser att sjukvårdens införanderutiner kan förbättras och att utbildningsresurserna kan ökas för att beslutade förändringar verkligen ska bli genomförda. Hon anser vidare att det också är viktigt att nya teknologier inte införs i snabbare takt än att sjukvårdssystem och personal hinner anpassa sina rutiner till förändringarna, så att man har möjlighet att integrera det nya i vårdarbetet.

Avhandlingen Medical device innovation – the integrated processes of invention, diffusion and deployment läggs fram torsdag den 2 november.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev