Nyheter
Forskares akupunkturbluff fångade placeboeffekten i hjärnan på bild
Publicerad: 1 mars 2006, 07:51
En grupp amerikanska forskare har med magnetkamera lyckats visa vilka delar av hjärnan som är aktiva vid placeboeffekten. Forskarnas fynd visar att delvis andra delar än de tidigare kända ligger bakom fenomenet.
Forskarna från Massachusetts General Hospital i USA har studerat 16 friska personer, som trodde att de deltog i en studie om hur god smärtlindring akupunktur kan ge. Vad de inte visste var att akupunkturnålen var en bluff. Då nålen tryckte mot huden åkte den in i en liten plasthylsa och rörde alltså inte patienten. Dessutom lades nålen inte mot några akupunkturpunkter. Ingen av försökspersonerna visste hur en akupunkturbehandling ska gå till.
Försöket gjordes i tre omgångar. Första gången fick försökspersonerna små värmeplattor som kunde brännas på underarmen. Deltagarna fick på en skala mellan 1 och 20 ange hur ont det gjorde vid olika temperaturer. Syftet var att lära försökspersonerna att beskriva sin smärta på en skala.
Vid andra försöksomgången fick deltagarna åter värmeplattor på armen. Efter att ha beskrivit sin smärta fick deltagarna behandling med den falska akupunkturnålen. Sedan sänkte forskarna värmen, allt för att lura försökspersonerna att tro att bluffnålen verkligen gav effekt.
Vid tredje omgången gjordes detta om, samtidigt som forskarna tog bilder av försökspersonernas hjärnor med MR-kamera. Fast nu sänktes inte värmen.
Trots det uppgav deltagarna att de har i genomsnitt 0,6 enheter mindre ont, enligt den 20-gradiga skalan, efter behandling av bluffnålen. Forskarna slår fast att detta måste vara en placeboeffekt, och de MR-bilder som tas då visar vilka områden i hjärnan som är aktiva vid placeboeffekten.
Deras resultat pekar ut flera olika områden som hör samman med placeboeffekten, bland annat främre delen av främre cingulum, rACC, där kroppen har opioidreceptorer och alltså en stor del av de egna smärtlindringssystemen.
Även främre delen av höger insula är central, enligt forskarna. Det är en del av hjärnbarken som är aktiv när kroppen ska tolka en smärtsignal till en smärtupplevelse.
Det finns sedan tidigare studier där forskare med MR-kamera eller annan bildteknik visat vilka områden som är centrala för placeboeffekten, bland annat från Karolinska institutet. Även då har rACC pekats ut, men i den här studien var det ett område som ligger ännu längre fram i hjärnan som ringades in.
Forskarna slår fast att då en patient upplever smärtlindring som placeboeffekt är det troligen flera olika områden och mekanismer i hjärnan som är aktiva.
Försöket beskrivs i Journal of Neuroscience, 2006;26:381-388.