tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskarmiljoner gick till fester

Publicerad: 14 augusti 2012, 07:14

Stiftelsen för strategisk forskning har betalat flera miljoner kronor för fester och pr-projekt med pengar som är avsedda för forskning.


Enligt den granskning som Dagens Nyheter har gjort har stiftelsen, som på regeringens uppdrag bland annat ska stödja medicinsk forskning, firat 15 år med en fest där notan hamnade på över två miljoner kronor. Stiftelsen har också betalat festfixaren Micael Bindefeld 9,38 miljoner kronor på tre år genom avtal som kom till utan upphandling och aldrig diariefördes.

– Det jag kan ångra är att jag inte varnade styrelsen för att man måste upphandla ett sådant här avtal, vi lever i en gråzon mellan privat och offentligt. Men om man tittar på de lagar som finns så är det kristallklart, jag tycker det är kristallklart i alla fall, att man ska upphandla. Det beklagar jag, säger stiftelsens vd Lars Rask till Dagens Nyheter.

Stiftelsens styrelseordförande Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist medger också att det var fel att inte göra någon upphandling.

– Vi ska nu gå igenom alla fakta som DN lägger upp och se vad som brustit och efter det fattar vi beslut om åtgärder. Det kommer att gå med blixtens hastighet, säger Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev