Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskarna knäcker nötternas effekter på kärlen

Publicerad: 31 mars 2004, 06:45

KRÖNIKA: Nötter är nyttiga, trots att de är veritabla fettbomber. Men fett från nötter är bra, även om man inte anammat den populära Atkinsdieten. Studier har visat att de som äter nötter minst fyra fem gånger i veckan har en betydligt lägre risk för kranskärlssjukdom än de som nobbar nötterna.


En bidragande anledning är att nötter sänker både totalkolesterol och skadligt LDL-kolesterol.   Men inte nog med det; nötter är även rika på kostfibrer, folsyra, antioxidanter och L-arginin, en av de essentiella aminosyrorna.  Bäst av alla nötter är kanske valnöten, som utöver allt annat nyttigt dessutom innehåller alfa-linolensyra, en hjärtskyddande omega 3-fettsyra av vegetabiliskt ursprung. Annars får vi i oss animaliska omega 3-fettsyror via fet fisk som lax och strömming.   Valnöten ägnas en studie i den utgåva av tidskriften Circulation (2004;109:1609-14) som utges den 6 april.   Studien sponsrades bland annat av California Walnut Commission, en delstatlig organisation som gynnar export av valnötter, men också näringsfysiologisk forskning.  I studien ingick 21 män och kvinnor med förhöjt obehandlat kolesterol från Barcelona, Spanien.   Under en fyraveckorsperiod fick de äta vanlig medelhavskost och den omedelbart föregående eller efterföljande fyraveckorsperioden en kost där en tredjedel av energin från olivolja och annan mat rik på enkelomättade fettsyror ersattes med 8-13 valnötter om dagen. I vilken ordning dieterna provades avgjordes av slumpen.  Valnötsdieten innebar en kraftig förbättring av blodkärlens förmåga att snabbt utvidga sig igen efter tryckbelastning. Ju bättre sådan förmåga - desto friskare kärl.  Med studien i åtanke är det kanske dags för en ny paroll från Socialstyrelsen: "Knäck tio valnötter om dagen!"

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev