Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskning hotas när journaler från privatvården försvinner

Publicerad: 10 juli 2009, 07:33

Forskning hotas när journaler från privatvården försvinner

Foto: Foto: Photos.com

Journalhanteringen inom privatvården är ett hot mot framtidens medicinska forskning, skriver två forskare i en debattartikel.


Bente Karlsson, arkivarie, och Maria Björk, doktarand i idé- och lärdomshistoria, riktar in sig på frågan av vad som händer med patientjournaler när sjukvården privatiseras. Journaler från landstingens verksamheter skyddas av sekretess men faller fortfarande under offentlighetsprincipen. Det innebär att de sparas och blir till ett värdefullt grundmaterial för forskningen.

Journaler från den privata vården omfattas inte av offentlighetsprincipen utan måste bara sparas i tio år. Det kan få allvarliga konsekvenser, enligt Bente Karlsson och Maria Björk. De pekar bland annat på att den uppmärksammade forskningen om tvångssteriliseringarna på 1900-talet inte hade varit möjlig utan väl bevarade journalarkiv.

Bente Karlsson och Maria Björk kritiserar även högskole- och forskningsministern Tobias Krantz (fp) för att vara okunnig om problemet.

Att vår nye forskningsminister varken känner till omfattningen eller betydelsen av offentlighetsprincipen för forskningen förvånar och oroar oss. Hur ska framtidens forskare kunna bedriva sin forskning utan material? Och hur ska patienter i efterhand kunna kontrollera den vård de fått? , skriver de på Dagens Nyheters debattsida.

Läs debattartikeln:

 Privatiseringar hot mot framtida forskning  (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev