Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskning i databaser kan bli lättare

Publicerad: 25 juni 2014, 13:33

Skapa en ny lag för att underlätta registerbaserad forskning, föreslår en ny utredning.


Den nya lagen ska göra det möjligt att bygga upp databaser med personuppgifter för framtida forskning på universitet, högskolor och andra forskningsinriktade myndigheter. Det är ett av flera förslag i Registerforskningsutredningen som i dag överlämnade sitt betänkande till utbildningsdepartementet.

Bengt Westberg fick i januari förra året uppdraget som särskild utredare. Uppdraget var att föreslå hur den övergripande registerforskningen kan underlättas utan att enskildas integritetsskydd försämras.

Det rättliga läget för forskningsdatabaser där det inte uttrycks konkret vad personuppgifterna ska användas till, är oklart, fastslår utredningen. Vid några tillfällen har regering och riksdag stiftat särskilda lagar för forskningsdatabaser, bland annat den så kallade Life Gene-lagen från 2012. Life Gene är ett forskningsprojekt som med data från hundratusentals svenskar ska ge svar på frågor om hälsa, arv och miljö.

Några andra förslag i utredningen är bland annat att ge Statistiska centralbyrån i uppgift att bistå forskningen med data; att rutinerna förenklas för de lokala etikprövningsnämnderna vad gäller anonymiserade uppgifter från myndigheter och att Socialstyrelsen för ett nationellt register över biobanksprover för att öka spårbarheten.

Det nuvarande sekretesskyddet för uppgifter som hanteras inom forskningen är  svåröverskådligt, konstaterar utredningen, enligt ett pressmeddelande  från utbildningsdepartementet. Därför föreslås sekretess för uppgifter  om enskildas personliga och ekonomiska förhållanden.

Relaterat material

Fler register ska samköras 

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev