Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Forskning om barnmedicin belönas

Publicerad: 17 April 2008, 13:40

Forskarna Marco Bartocci vid Karolinska institutet och Johan Flygare vid Lunds universitet får Stora barnmedicinpriset i år. Pristagarna får dela på 100 000 kronor.


Johan Flygare har i sin forskning påvisat att den ärftliga blodbristsjukdomen DBA orsakas av fel i cellens proteinfabrik och att sjukdomen kan botas med genterapi av stamceller från patientens egen benmärg. Enligt den jury som utser vinnarna av Stora barnmedicinpriset kan tekniken ha betydelse för behandling även av andra blodsjukdomar.

– Även om det varit intressant att försöka förstå orsaken till blodbristsjukdomen DBA så har det stora målet varit att bota de drabbade barnen, säger Johan Flygare, som i dag forskar vid Massachusetts Institute of Techonology i USA, enligt ett pressmeddelande.

Marco Bartocci har genom sin forskning visat hur man med hjälp av en viss teknik kan påvisa hjärnaktivitet hos nyfödda. Med hjälp av tekniken, som kallas Nirs, blir det möjligt att studera hur bland annat lukt, smärta och musik bearbetas i hjärnbarken. Det i sin tur kan förbättra omhändertagandet av nyfödda barn.

Stora barnmedicinpriset delas ut årligen av Ronald McDonald barnfond. I år sker prisutdelningen den 17 april vid Barnläkarföreningens årsmöte i Örebro.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev