Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskning om voodoo och härmapor prisas

Publicerad: 14 september 2018, 11:54

Foto: Thinkstock

Hur effektivt är det att försöka rengöra något med hjälp av saliv och hur farligt är det att hetsa upp sig bakom ratten? Svaren på det, och flera andra udda forskningsinsatser, uppmärksammades när årets Ignobelpris delades ut vid Harvard-universitetet i Boston, USA.


Ignobel delas ut varje år till forskning som vid första anblick kan förefalla lite löjlig, men som kan visa sig banbrytande och nyskapande. Ceremonin, den 28:e i ordningen, inleddes traditionsenligt med att publiken uppmanades att kasta pappersflygplan upp på scenen.

I år belönades bland annat en undersökning av hur åkturer på bergochdalbanor kan påskynda förloppet för att få ut njursten, huruvida det är effektivt att använda voodoo-dockor för att hämnas på hemska chefer, och en studie som konstaterar att de flesta av oss hoppar över att läsa manualer till komplicerade produkter.

Bland årets pristagare återfanns flera svenskar. Bland annat prisades en studie från Lunds universitet om hur människor och schimpanser imiterar varandra.

”Vi såg aldrig något osannolikt med våra resultat, men vi förstår att studien kan uppfattas som komisk. Vi smygtittade ju faktiskt på hur besökare betedde sig framför apor”, säger kognitionsvetaren Tomas Persson i ett pressmeddelande.

Han genomförde schimpansstudien på Furuviks djurpark utanför Gävle tillsammans med Gabriela-Alina Sauciuc och Elainie Madsen.

Svenskar var även inblandade i forskning som visar att vinexperter kan lukta sig till spåren efter en enda fluga i ett glas vin.

Som vanligt vid Ignobelprisutdelningar deltog flera tidigare riktiga Nobelpristagare. Och som traditionen kräver hölls tacktalen korta – överskrider pristagarna talgränsen på en minut kommer ett åttaårigt barn fram och skriker: ”Snälla, sluta! Jag har tråkigt”.

Skrattretande men hedervärt

■ Ignobel-priset instiftades 1991. Bakom priset står magasinet Annals of Improbable Research (AIR). Prisutdelningen sker på Harvard-universitetet i USA.
■ Tanken är att uppmärksamma forskning som vid första anblicken förefaller lite löjlig, men som kan visa sig banbrytande och nyskapande.
■ Ignobel är en ordlek med orden Nobel och engelskans ignoble (simpel, tarvlig, ovärdig).
■ Tidigare Nobelpristagare deltar ofta i ceremonin vid Harvard.

EMMA GYLLESTAD/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev