torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskningsfusk inte bevisat

Publicerad: 24 oktober 2012, 11:24

Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, anser inte att den omdiskuterade forskaren professor Suchitra Holgersson gjort sig skyldig till forskningsfusk.


En av landets största och mest uppmärksammade fusk-utredningar har nått vägs ände.

Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, anser inte att den omdiskuterade forskaren professor Suchitra Holgersson gjort sig skyldig till forskningsfusk. Nämnden har alltså kommit till en helt annan slutsats än den som Vetenskapsrådet tidigare gjort.

I september 2010 slog Vetenskapsrådet, VR, i en utredning fast att professorn i transplantationsbiologi, Suchitra Holgersson gjort sig skyldig till grov oredlighet i forskning då hon 2007-2008 var verksam på Karolinska Institutet.

Men VR:s undersökning drogs tillbaka förra hösten eftersom VR:s ledning funnit flera oklarheter i utredningens handläggning.

Det blev därefter CEPN:s sak att ånyo pröva om oegentligheter förekommit.

Nämndens expertgrupp för oredlighet i forskning har nu gjort bedömningen att de misstankar som riktats mot Suchitra Holgersson inte är tillräckligt välgrundade för att de ska kunna konstatera att hon gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. I skälen för sitt beslut säger expertgruppen bland annat att den inte har möjlighet att på samma sätt som en domstol bedöma bevisvärdet när ord står emot ord.

Gruppen tycker därför inte att det är meningsfullt att driva utredningen vidare genom förhör med forskarens medarbetare.

Expertgruppen också beaktat att det har förflutit efter de aktuella händelserna.

En av de största utredningarna om forskningsfusk som bedrivits i Sverige kan i och med beslutet från CEPN nu nått sitt slut.

Bakgrunden till utredandet är att Suchitra Holgersson under sin tid på KI kom i konflikt med några doktorander och att några medarbetare senare anmälde henne.

Bland annat påstods att hon förfalskat analysresultat. Suchitra Holgersson själv har nekat till anklagelserna och pekat ut andra som ansvariga.

När Vetenskapsrådet så kom fram till att det förekommit oredlighet i hennes forskning gjorde Göteborgs universitet, där hon nu är anställd, en anmälan om att få avskeda Suchitra Holgersson till Statens personalansvarsnämnd. GU fick dock dra tillbaka denna anmälan då VR drog tillbaka sitt beslut förra hösten.

Dagens Medicin har sökt Suchitra Holgersson för en kommentar, men inte lyckats nå henne.

Relaterat material

Professors forskning utreds igen

Kritiserad professor slår tillbaka mot anklagelse om manipulation

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev