Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskningskonflikt i Lund löst

Publicerad: 26 januari 2010, 12:06

Forskningskonflikt i Lund löst

Foto: Lunds universitet.

Konflikten mellan stamcellsforskarna och ledningen för Lunds universitet är över. Det innebär att den strategiska forskningen kan fortsätta som planerat.


Dagens Medicin rapporterade om tvisten i Lund i början av januari. Då hade tio stamcellsforskare bestämt sig för att hoppa av. De ansåg att universitetets centrala ledning lade beslag på för stor andel av 113 miljoner kronor i strategiska forskningsmedel som lärosätet har tilldelats av Vetenskapsrådet.

Nu har parterna träffats och nått en överenskommelse som innebär att forskningen kan drivas vidare.

– Vi har aldrig sagt annat än att hela anslaget ska gå till forskningsområdet. Det viktiga för oss är att vi som ledning är med i en dialog om hur en del av dessa anslag används. Det kan nämligen finnas behov av övergripande satsningar kopplade till forskningsområdet, som infrastruktur och topprekryteringar, som det är viktigt att ledningen är involverad i, säger Bo Ahrén, dekanus för medicinska fakulteten, i ett pressmeddelande.

Den nya uppgörelsen innebär att 50 procent av anslaget går direkt till forskningsprogrammet. Övriga 50 procent ska universitets- och fakultetsledningen få visst inflytande över.

– Vi är entusiastiska över att nu kunna börja ta anslagen i anspråk och därmed fortsätta forskningen i enlighet med de uppgjorda programmen, säger Henrik Semb, koordinator för forskningsområdet stamceller, i pressmeddelandet.

Relaterat material

Universitet kan gå miste om pengar till stamcellsforskning

Strategisk stamcellsforskning fryser inne efter pengabråk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev