Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förskrifter och tillsyn kan hamna i olika myndigheter

Publicerad: 1 juli 2009, 14:19

ALMEDALEN: Stycka upp Socialstyrelsen i två delar. Det radikala förslaget presenterar nu Henrik Hammar (m), Sveriges Kommuner och Landsting. Socialdepartementet avvisar inte idén.


Det var vid en debatt tidigare under Almedalsveckan som Henrik Hammar, ordförande för sjukvårdsdelegationen inom SKL, tog upp frågan.

–  Vi anser att Socialstyrelsen ska klyvas i en normerande del, som tar fram riktlinjer och föreskrifter, och en del som sköter tillsynen, sade Henrik Hammar.

Många åhörare tolkade Henrik Hammars utspel som en stundens ingivelse. Men i en intervju med Dagens Medicin bekräftar han sin uppfattning: Socialstyrelsen bör delas.

–  Att både ha rollen som normerande och opartisk granskare tycker jag är fel. Därför skulle en uppdelning vara bra, säger Henrik Hammar.

På vilket sätt skulle det bli bättre?

–  Tillsynen skulle kunna bli effektivare. Vi har sett inom skolområdet, där Skolverket är normerande medan Skolinspektionen sköter tillsynen, att det blivit så.

Henrik Hammar säger att kravet på en delning först och främst ska ses som ett krav från moderaterna, men att det också pågår diskussioner inom de andra allianspartierna. Att frågan lever bekräftas av att allianspolitiker varit i kontakt med aktörer och organisationer inom sjukvårdsområdet för att höra sig för kring hur dessa skulle se på ett regeringsförslag om en delning av myndigheten.

– Vi har blivit kontaktade av flera olika allianspartier, säger en källa.

Tobias Nilsson (kd), politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund, säger till Dagens Medicin att det just nu inte är aktuellt att lägga något förslag om att stycka upp Socialstyrelsen. Däremot kommer frågan att aktualiseras när den nya myndighet för granskning av sjukvården som nu planläggs finns på plats.

– Då kan det finnas anledning att fundera över indelningen av myndigheter inom det här området – om den nya myndigheten passar in i pusslet eller om man ska ändra på uppgiftsfördelningen, säger Tobias Nilsson.

Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, säger sig inte ha hört något om tankarna på att dela hans myndighet.

– Jag vet att vissa moderater vill ha det så. Men det bygger på en felaktig föreställning. För att kunna sköta normeringen på ett bra sätt måste man veta vilka problemen är och det upptäcker man genom tillsynen och vice versa, säger Lars-Erik Holm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev