fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förskrivning av läkemedel bakom flest klander

Publicerad: 4 december 2018, 09:21

Foto: Jesper Cederberg

Av de 281 ärenden hos Ivo som ledde till kritik eller anmälan av hälso- och sjukvårdspersonal under förra året var förskrivning av narkotiska läkemedel vanligast.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingIvoHSANLäkemedel

Det är första gången som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, går på djupet kring orsakerna bakom tillsynsärenden av hälso- och sjukvårdspersonal som lett till antingen kritik eller anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Rapporten från myndigheten visar att det är vid förskrivning av narkotiska läkemedel till patienter som det begås flest misstag, närmare bestämt i 78 procent av de 110 fall som rörde förskrivningar under 2017. En övervägande majoritet, 80 procent, rör manlig hälso- och sjukvårdspersonal.

I många av fallen gällde misstagen oförsiktighet och bristande kontroll vid förskrivning, exempelvis att rekommenderad dos överskridits vid mer än ett tillfälle, och att förskrivningar inte dokumenterats i patientens journal.

Den näst vanligaste sorten av tillsynsärenden handlade om oskicklighet, totalt 69 fall. Av de totalt 281 ärendena gällde 155 läkare och 75 sjuksköterskor. Flest anmärkningar av alla landsting och regioner fick föga överraskande sjukvårdspersonal inom Stockholms läns landsting, 87 till antalet.

Två tredjedelar av de ärenden som utmynnat i kritik eller anmälan till HSAN har initierats tack vare upplysningar från vårdgivare och apotekspersonal. Totalt fick Ivo in 713 ärenden under året varav 432 stycken lämnades utan kritik eller åtgärd.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev