Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förskrivning på substansnamn kräver tid och pengar

Publicerad: 29 november 2012, 12:47

Tre år av förberedelser. Så lång tid tror Läkemedelsverket att det krävs från ett politiskt beslut om generisk förskrivning till dess att alla parter är redo.


På regeringens uppdrag har Läkemedelsverket utrett vad som krävs för att införa generisk förskrivning, det vill säga förskrivning på läkemedelssubstans i stället för namn på specifikt läkemedel.  Generisk förskrivning innebär att läkaren överlåter på apoteken att välja vilka läkemedel de ska expediera.

– Vi har haft många diskussioner med de berörda aktörerna och förstått att man behöver god framförhållning för ett införande, säger Erica Hagblom, utredare på Läkemedelsverket.

De flesta mediciner som finns i Sverige i dag bedöms kunna förskrivas på substansnamn. Läkemedelsverket föreslår att verket får möjlighet att avgöra vilka substanser, i kombination med läkemedelsform och styrka, som får förskrivas generiskt.

Förskrivarstöd som receptexpeditionssystem och nationell infrastruktur måste anpassas för att kunna hantera generisk förskrivning. Kostnaderna för ändringar i IT-strukturen beräknas till runt 200 miljoner kronor. Sedan tillkommer kostnader för information, utbildning och framtida löpande kostnader.

Läkemedelsverket föreslår att apoteken ska åläggas att komplettera sin apoteksetikett med tydlig uppgift om vilken aktiv substans ett expedierat läkemedel innehåller.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev