Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förskrivningsdatabas drar ut på tiden

Publicerad: 14 september 2015, 10:22

Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund, vill att regeringen agerar i frågan om ett samlat läkemedelsregister.

Foto: Thinkstock

Arbetet med en samlad nationell läkemedelslista står nu still i väntan på ändringar i lagstiftningen. Nu börjar Läkarförbundet bli otåligt.


”Politikerna stampar således på stället i en för patienterna väsentlig fråga”. Det skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tillsammans med Karin Båtelsson, vice ordförande i Läkarförbundet och Emma Spak, ordförande i Läkarförbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik i en debattartikel i Göteborgs-Posten i dag.

Författarna välkomnar den senaste tidens diskussion om säker läkemedelsförskrivning. Dagens system med patientens läkemedelsbehandling utspridd på flera källor som journalssystem, receptregister och i läkemedelsförteckning är inte patientsäkert. Det möjliggör också att en liten grupp kan utnyttja informationsglappet. För patienternas skull är det avgörande att förskrivningen av läkemedel är tillförlitlig, håller hög kvalitet och inte kan manipuleras, skriver de.

En av pusselbitarna för att förbättra läkemedelsförskrivningen är att ersätta pappersrecept för narkotiska preparat med elektroniska recept som sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) föreslagit, skriver artikelförfattarna. Helt avgörande är dock att informationstillgången för förskrivarna förbättras, menar de.

– Nu måste regelsystemet nutidsanpassas. Tekniken finns, utredningarna är klara och remissinstanserna har sagt sitt. Socialdepardementet bör gå vidare och fatta beslut i integritetsfrågan, säger Heidi Stensmyren till Dagens Medicin.

Läkarförbundet uppvaktar regelbundet socialdepardementet i frågan.

– Bollen ligger hos dem nu och hösten kommer att utvisa om det finns politisk vilja och förmåga att lösa denna fråga, säger Heidi Stensmyren.

Dagens Medicin har försökt att få en kommentar från socialdepardementet.

Säker läkemedelsförskrivning

Arbetet för ett nationell ordinationsregister, NOD, startade december 2014 av E-hälsomyndigheten.

Syftet är att ge vårdpersonal, patient och apotek tillgång till samma information om patientens läkemdelsbehandling.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev