Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förslag får ris och ros

Publicerad: 11 november 2014, 14:41

Svensk Dagligvaruhandel är kritiskt till förslaget att paracetamol ska förbjudas i vanlig handel och välkomnar att det skjuts upp. Men förslaget får också stöd.


I går berättade Dagens Apotek att beslutet om paracetamol ska förbjudas för försäljning utanför apotek skjuts upp. Det skäl som Läkemedelsverket uppger är att man behöver ta ställning till nya data som har inkommit. Företaget Glaxosmithkline, GSK, har skickat in en undersökning till myndigheten som pekar på att många skulle överväga att köpa andra smärtstillande läkemedel i vanlig butik i stället för paracetamol om det förbjuds där, vilket framhålls som en risk.

Dagens Apotek frågade intressenter och experter om hur de ser på förslaget som är tänkt att träda i kraft i juli nästa år.

Från branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels sida gläds man åt att beslutet skjuts upp.

– Vi tycker att det vore synd om man tar bort paracetamol från affärerna, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

– Vi kan inte se att försäljningen av receptfritt paracetamol har gått upp sedan man har släppt det fritt i handeln utan det har däremot skett en förskjutning så är det har blivit mer som säljs utanför apotek. Däremot har försäljningen av receptbelagt paracetamol gått upp och det borde man granska, fortsätter hon.

Ellen Vinge är läkare och ordförande för läkemedelskommittéerna och sitter också med i Läkemedelsverkets vetenskapliga råd. Hon anser att det har kommit bort i diskussionen att det endast är paracetamol i tablettform som har föreslagits tas bort från handeln. Brustabletter ska finnas kvar då det inte är lika enkelt att ta en överdos med dessa.

En kritik mot Läkemedelsverkets förslag är att det bygger på samtal till Giftinformationscentralen och att det inte säger hur många som faktiskt har blivit förgiftade. Enligt Ellen Vinge ska myndigheten gå vidare och se hur många som har vårdats för paracetamolintoxikationer.

Clary Holtendal, sakkunnig Sveriges Farmaceuter, framhåller att förbundet generellt ser positivt på försäljning av receptfria läkemedel.

– Men vi anser att det är för många läkemedel som har släpps fria utanför apotek. Vad gäller försäljning av paracetamol i vanlig handel anser vi att det finns ett signalvärde i att Läkemedelsverket granskar detta som vi ställer oss bakom, säger hon.

Sveriges Konsumeter har inte tagit ställning till Läkemedelsverkets förslag, men organisationens ordförande Örjan Brinkman betonar betydelsen av säkerhetsaspekten.

– Vi har en viss förståelse för förslaget och är inte främmande för en mer restriktiv hållning även om det skulle påverka tillgången för en bred grupp, säger han.

De potentiella vinnarna på ett förbud i vanlig handel är apoteksföretagen som skulle kunna sälja mer läkemedel med paracetamol i. Men Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, tror inte att ett förbud skulle göra så stor skillnad för apoteken.

– Det är svårt att bedöma hur det påverkar oss. Men vi misstänker att man kommer att köpa andra typer av smärtstillande läkemedel i butik om paracetamol förbjuds där och vi är osäkra på om förslaget kommer att ge en direkt effekt för oss. Fast ur patientsäkerhetsperspektiv är det korrekt med en begräsning om de signaler som har kommit från bland annat Giftinformationscentralen stämmer, säger han.

Relaterat material

Beslut om paracetamol i vanliga affärer dröjer

”Förbud kan skapa nya risker”

”Vi vill motverka impulshandlingarna”

Paracetamolstopp ”desperat chansning”

Förbund vill att läkemedel förbjuds utanför apotek

”Det är glädjande nyheter”

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev