Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förslag om alarmmyndighet sågas

Publicerad: 27 augusti 2013, 09:07

SOS Alarm arbetar i dag på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

Foto: Marcus Eriksson/Bildbyrån

En statlig alarmeringsmyndighet är ett hot mot patientsäkerheten. Det menar Stockholms läns landsting i ett remissyttrande.


Förslaget om att ombilda SOS Alarm till en statlig myndighet med rikstäckande ansvar för alarm presenterades i våras och har tidigare även fått tummen ner av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

I sitt remissyttrande till försvarsdepartementet skriver nu Stockholms läns landsting, SLL, att förslaget har brister ur hälso- och sjukvårdsperspektiv.

Bland annat reagerar landstinget på att bedömningarna ska göras av larmoperatörer och inte av personal med medicinsk kompetens.

De medicinska prioriteringarna är viktiga för patientsäkra bedömningar, effektivt resursutnyttjande och för att patienterna ska få rätt vård , skriver landstinget bland annat.

SLL framhåller att personal vid larmcentral är att betrakta som hälso- och sjukvårdspersonal, enligt patientsäkerhetslagen och att tillsynen av verksamheten utförs av Inspektionen för vård och omsorg. I utredningen föreslås dock att tillsynen i stället ska ligga under av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Landstinget påpekar även att landstingen förlorar den operativa ledningen för ambulanssjukvården om alarmeringsmyndigheten införs.

Remisstiden för förslaget går ut i början av september.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev