Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förslag om läkemedelslista får kritik

Publicerad: 26 oktober 2015, 11:55

Datainspektionen anser att det saknas ordentliga analyser i förslaget till en nationell läkemedelslista.


Myndigheten har granskat e-hälsokommitténs betänkande för informationshantering inom vården. Enligt Datainspektionen saknar förslaget avvägningar över mindre integritetskränkande alternativ till de förslag som läggs fram. Framför allt vänder sig myndigheten mot förslaget om utformningen av en nationell läkemedelslista. Listan är tänkt att ersätta läkemedelsförteckningen samt receptregistret som finns i dag.

– Det framgår inte av förslaget vilken typ av uppgifter det är som ska registreras, men däremot anges väldigt omfattande ändamål så det är många uppgifter, så som journalinformation, som kan komma ifråga, säger Eva Maria Broberg, jurist vid Datainspektionen, till Dagens Apotek.

Hon påpekar att man inför införandet av läkemedelsförteckningen och receptregistret gjorde noggranna analyser, men att sådana saknas här.

Från vården hörs ofta önskemål om att enklare få tillgång till information om patienter. Hur ser du på det?

– Vi kan absolut förstå att det finns ett behov av en annan informationshantering än den vi har i dag. Men vi anser att man måste göra en noggrann analys av vilka konsekvenser en ändring får för den personliga integriteten innan några lagändringar genomförs.

Enligt Datainspektionen bör utgångspunkten för listan vara att den innehåller information som apoteken kan behöva från vården och som vården kan behöva från apoteken, men man anser att det i förslaget verkar som att listan syftar till att uppfylla många andra behov.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev