Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förslag om nationellt vårdval

Publicerad: 24 oktober 2008, 10:45

Regeringen lämnar i dag över en remiss till lagrådet med ett förslag om att alla landsting ska införa vårdvalssystem. Regeringsförslaget stämmer i stort överens med vad utredaren Toivo Heinsoo lade fram redan i april i år.


Det innebär att alla patienter ska kunna välja mellan olika vårdgivare i primärvården från och med den 1 januari 2010, eftersom landstinget tvingas införa vårdvalssystem, enligt regeringsförslaget.

 - Patientens roll i vården måste stärkas. Det ska vara en självklarhet att få välja vårdcentral. Det här är en trygghet som alla patienter i en modern hälso- och sjukvård ska ha, säger socialminister Göran Hägglund (kd) i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår även att alla vårdgivare som uppfyller krav ställda av landstingen ska få etablera sig i primärvården och få pengar av landstingen.

 Redan i dag har flera landsting infört vårdvalssystem, till exempel Landstinget Halland och Stockholms läns landsting.

 Regeringen föreslår även en ändring i hälso- och sjukvårdslagen, som i dag bestämmer att en fast läkarkontakt i primärvården måste vara allmänläkare. Den bestämmelsen vill regeringen ta bort från och med den 1 april 2009. Syftet är att få fler läkare att söka sig till primärvården och på så sätt motverka läkarbrist.

 Utvecklingen av vårdvalssystem ska följas av Socialstyrelsen och Konkurrensverket.

Regeringens lagrådsremiss i sin helhet

Relaterat material

Vårdval och etableringsrätt föreslås av utredning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev