Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Förslag om virtuellt takpris

Publicerad: 21 december 2009, 20:35

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, föreslår nu ytterligare en förändring för att stävja missbruket av generikareformen - virtuella takpriser.


För att förhindra de uppmärksammade problemen med generikareformen, har TLV infört regeln att byte ska ske till det billigaste läkemedlet inom en utbytesgrupp som finns på på marknaden.

Även tidigare har bytena av läkemedel oftast gjorts på det sättet, men reglerna tillät även byten till det billigaste tillgängliga utbytbara läkemedlet på det lokala apoteket.

Åtgärden har en stor betydelse för finansieringen av den förstärkta handelsmarginalen för apoteken på den nya marknaden.

En annan viktig förändring, som Dagens Apotek skrivit om tidigare, är att de perioder som ett utbytbart läkemedel har företräde väntas förlängas från en till fyra månader nästa år.

Utöver detta föreslår TLV att virtuella takpris införs för utbytbara läkemedel. Förslaget presenteras i dag i en artikel på DN Debatt.

Det innebär att maxpriset för generika och motsvarande originalläkemedel ska vara 30 procent av originalläkemedlets pris vid en patentutgång.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev