Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förslår gratis studentboende på äldreboende

Publicerad: 5 januari 2017, 14:44

Personerna på bilden har inte med artikeln att göra.

Foto: Thinkstock

Låt vårdstuderande bo gratis på äldreboenden mot att de hjälper till. Det föreslår det politiska partiet Folkkampanjen för sjukvården i Dalarna.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

– Det handlar om att minska den sociala isoleringen som många äldreboenden har. Och det är en god förberedelse inför att verka i vården, säger Ken Swedenborg, partiordförande i Folkkampanjen för sjukvården, som har mandat i Ludvika kommun och är registrerat för val till landstingsfullmäktige i Dalarna.

Och så skulle det ju också innebära en ekonomisk lättnad för studenterna. Motprestationen från deras sida skulle bli att spendera tid med de äldre och utföra enklare sysslor, särskilt under loven.

Förslaget, som lämnats till landstingsfullmäktige, är inspirerat av ett projekt i Nederländerna. I staden Deventer bor studenter gratis i små lägenheter på ett äldreboende mot att de spenderar minst 30 timmar i månaden med de äldre. Sedan starten 2012 har två andra boenden i Nederländerna följt deras exempel, och liknande projekt hittas även i Frankrike och USA.

Ett projekt i Sverige skulle få anpassas till förhållandena här och man måste testa sig fram, menar Ken Swedenborg.

– Man får se vad som är möjligt. Vi tror att det är viktigt att man gör en försöksverksamhet.

Han nämner ett äldreboende utanför Ludvika som exempel. Där står nyrenoverade rum tomma. Nackdelen med just det boendet är att det ligger fyra mil från Borlänge och sex mil från Falun, där Högskolan Dalarna finns.

– Vi ser gärna att man prövar det i Falun och Borlänge också. Även om det finns en hel del distansutbildningar är det ju koncentrerat dit, säger Ken Swedenborg som också påpekar att det borde vara än mer intressant i storstäderna.

Vad tror du om förutsättningarna att förslaget blir verklighet?

– Som med många bra idéer handlar det om att några bestämmer sig för att pröva det. Det som krävs är en vilja att hitta nya lösningar.

Nedan ser du ett videoklipp från AFP om äldreboendet i Deventer.

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev