Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försök att få svenskar skicka dödlig smitta tystades ned

Publicerad: 17 maj 2006, 08:20

Vid minst två tillfällen har obehöriga försökt komma över mjältbrandsbakterier från Göteborgs universitet. Händelserna tystades ned, men framgår av en ännu opublicerad rapport från Krisberedskapsmyndigheten.


Så sent som förra året fick Göteborgs universitet en förfrågan om mjältbrandsbakterier från Mellanöstern.  - Det kom en beställning rakt upp och ner, från Amman tror jag att det var. Det var en postboxadress som ville ha ett antal stammar, säger Björn Sandström, hotanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Det var inte första gången som obehöriga personer försökte komma över Bacillus anthracis, antraxbakterier som orsakar mjältbrand, från den stamkollektion som förvaras vid Göteborgs universitet. Även efter terroristattackerna mot World Trade Center och andra mål i USA hösten 2001 gjordes liknande försök.  - Säkerhetspolisen tog över ärendet vill jag minnas, säger Anna Malm, då sakkunnig för mikrobiologiska och kemiska arbetsmiljörisker vid Arbetsmiljöverket, numera pensionär.

De båda händelserna tystades ned och kom aldrig till allmänhetens kännedom, men beskrivs i Hotbildsrapport inom CBRN-området - en ännu opublicerad rapport av FOI, beställd av Krisberedskapsmyndigheten i Stockholm.   - Rapporten är ute på remiss och är att betrakta som arbetsmaterial så jag tänker inte på något vis kommentera innehållet, säger Magnus Hjort, ansvarig utredare vid Krisberedskapsmyndigheten.

CBRN står för kemiska, biologiska och radionukleära ämnen, material som kan orsaka stor förödelse om de utnyttjas vid ett eventuellt terrorattentat.  Efter terroristattackerna i USA har rutinerna kring förvaring och leverans av biologiska ämnen skärpts. Händelserna visar, enligt rapporten, att det finns personer som försöker komma över CBRN-ämnen.  - Problemet med biologiska ämnen är att det behövs så lite för att göra så mycket. Det är bara att smuggla ut ett litet prov och odla bakterierna i laboratorium, säger Björn Sandström, en av författarna till rapporten.

Ett annat problem är att säkerhetstänkandet inom universitetsvärlden inte är lika välutvecklat som inom de myndigheter och företag som handhar kemiska eller radionukleära frågor.  - Forskare är av tradition måna om sin frihet. Medvetenheten har stigit, men visst finns det brister som kan förbättras, säger Björn Sandström.   Händelserna i Göteborg är långt ifrån de enda gångerna där personer i Sverige försökt komma över kemiska, biologiska eller radionukleära ämnen.

Rapporten visar att det mellan åren 1990 och 2004 har inträffat runt 100 avsiktliga incidenter med kemiska ämnen i Sverige.   Även radionukleära material har försvunnit. Exempelvis stals drygt ett ton beryllium i Stockholmsområdet 1995. Ämnet, som kan användas för att öka sprängkraften vid kärnexplosioner, kom med båt från Ryssland för vidare transport till USA. Men på väg till Arlanda försvann det spårlöst. Endast lastpallen återfanns. Enligt polisen finns det "en rad märkliga omständigheter i affären".

Samma år blev Skanska bestulet på mätutrustning innehållande radium-226 och år 2003 stals en hel skåpbil lastad med ammunition och kemikalier i Stockholm. Flera gånger har till och med barn lyckats stjäla ämnen som skulle kunna användas vid ett terrorattentat, visar rapporten.  Vid ett tillfälle lyckades två flickor stjäla en öppen strålkälla från en godsvagn på ett tåg mellan Stockholm och Göteborg. I tron att paketet, som var märkt "Radioactive", kunde innehålla en freestyle-radio tog flickorna med sig paketet och lämnade tåget.

Trots alla dessa händelser finns det, enligt Björn Sandström, ingen akut hotbild i Sverige i dag, även om det finns saker som kan förbättras.   - Exempelvis sker det lastbilstransporter med ammoniak, klorgas eller svaveldioxid rakt igenom svenska storstäder, vilket kanske inte är så begåvat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev