Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Först ut att få omprogrammerade celler från donator

Publicerad: 31 mars 2017, 06:05

En japansk man med makuladegeneration var först ut att få transplanterat omprogrammerade stamceller som donerats från en annan person, enligt tidskriften Nature.


IPS-celler är en typ av stamceller som fås genom att låta hudceller återgå till ett tidigare stadie. Därefter kan dessa celler omvandlas till vilken celltyp som helst. En upptäckt som belönades med Nobelpris år 2012.

I fallet med den japanska mannen så används hudceller från en donator som först ”backats” till IPS-celler, för att därefter omprogrammeras till en typ av näthinneceller. Mannen var först ut i studien där totalt fem patienter planeras ingå, enligt tidningen. Enligt en av forskarna bakom studien så har operationen gått bra men utfallet kommer inte rapporteras förrän alla fem patienter är behandlade. I artikeln från Nature News framgår inte heller huruvida patienten behöver immunhämmande läkemedel för att förhindra avstötning.

Detta anses vara första steget mot banker med färdiga celler, vilket skulle göra det enklare och billigare att använda sig av stamcellstransplantat.

Ett av problemen med använda celler från donator är att det finns risk för avstötning. Men forskaren Shinya Yamanaka, som fick nobelpriset för sin upptäckt av IPS-cellerna, hävdar dock att cellbankerna skulle erbjuda en tillräcklig matchning. Han håller på att skapa en IPS-cellbank som bygger på att donator och mottagare är matchade vad gäller tre gener som kodar för proteiner involverade i immunrespons.

Dagens Medicin rapporterade för några veckor sedan om en 77-årig japansk kvinna med makuladegeneration som fått transplanterat en platta med tunt lager pigmentceller. Dessa celler kom, till skillnad från den japanske mannens, ursprungligen från hennes egna hudceller.

Relaterat material

Första kliniska IPS-cellsförsöket publicerat

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News